Aprilie

Aprilie

Kabay

János

Viața

János Kabay s-a născut pe 27 decembrie 1896, la Bűdszentmihály. A absolvit liceul din Hajdúnánás, iar în 1915 a început studiile de inginerie chimică la Universitatea de Tehnologie din Budapesta. A fost nevoit să părăsească universitatea după jumătate de an, deoarece a trebuit să se înroleze în armată. După Primul Război Mondial, a început să lucreze ca ucenic în farmacia fratelui său și s-a înscris la Universitatea Pázmány Péter, unde a obținut licența în farmacie în 1923 și a depus jurământul un an mai târziu.

Kabay a început să lucreze la Centrul Experimental al Plantelor Medicinale, unde, împreună cu soția sa, Ilona Kelp, a dezvoltat metoda industrială de extracție a morfinei. Această metodă a fost îmbunătățită ulterior și a fost dezvoltat procedeul uscat, care a fost brevetat în zece țări. Aceasta, la rândul său, a marcat începutul producției industriale de morfină, așa cum o cunoaștem astăzi, la nivel mondial.

János Kabay și-a continuat cercetările pentru a face producția de morfină și mai economică, dar în 1936, după o operație de hernie, a murit pe neașteptate din cauza unei septicemii, la vârsta de 39 de ani.

Activitatea profesională

János Kabay a devenit cunoscut în întreaga lume ca „părintele producției de morfină din Ungaria”. Morfina este încă produsă din paie de mac conform metodei sale.

Prima sa descoperire majoră este cunoscută sub numele de „procesul verde”, prin care, în 1925, a reușit să extragă morfină din planta de mac încă verde, evitând faza de opiu. Ulterior, și-a brevetat metoda și a fondat Fabrica de produse chimice Alkaloida în 1927. Cu toate acestea, la început, fabrica a întâmpinat dificultăți financiare din cauza costurilor de producție a morfinei, așa că Kabay a început să caute o metodă mai economică.

În 1931, el și soția sa au dezvoltat așa-numitul „proces uscat”, care a revoluționat producția de morfină. Noua metodă a permis fabricii să producă din ce în ce mai multă morfină din paiele de mac treierate, care până atunci nu aveau nicio valoare. Invenția sa a devenit o senzație mondială, rezolvând o problemă existentă timp de sute de ani în laboratoarele renumite și bine echipate din Franța și Germania.